31/07/2009

Καλοκαιρινό μπουρίνι

Ο καιρός μοιάζει συχνά με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Σαν ο ουρανός να είναι άνθρωπος και θυμώνει, γελάει, ηρεμεί, μελαγχολεί...
Θα έλεγα ότι το μπουρίνι μοιάζει με παρεξήγηση μεταξύ ερωτευμένων... Έρχεται ξαφνικά, σε γεμίζει με το άγχος της επαπειλούμενης καταστροφής, και όταν περνάει σου προσφέρει μια γλυκιά ηρεμία ότι "πάει, μπουρίνι ήταν και πέρασε..."
Πάντως έχει τη γοητεία του, γιατί σου δίνει την ευκαιρία να δεις πόσο μετράει ο άλλος για σένα.. Όχι το μπουρίνι, η παρεξήγηση...

30/07/2009

H κοσμοθεωρία του τεμπέλη

Σήμερα το απόγευμα πίναμε καφέ με ένα ζευγάρι αλλοδαπών- οικονομικοί μετανάστες. Ο σύζυγος μόλις η σύζυγος πήγε στην κουζίνα να φέρει νερό, δήλωσε ότι εάν δουλεύει μόνο ο ένας δεν γίνεται να ζήσεις (χαμηλόφωνα), δήλωσε απογοητευμένος από την κατάσταση, είπε ότι κάνει 2 δουλειές ( πακετάς σε πιτσαρία, και οδηγός σε κάβα) και πάλι τα λεφτά δεν φτάνουν. Η σύζυγος ασχολείται με τα οικιακά και το παιδί της. Η σύζυγος όταν επέστρεψε είχε καταλάβει το θέμα της συζήτησης καθότι "έχω αυτιά στον κώλο" και "πάω λίγο μέσα για νερό αλλά κρυφακούω", είπε "Τι να κάνω, κομμώτρια είμαι, αλλά να πάω να δουλέψω σε κομμωτήριο για 25 ευρώ;" (της φάνηκαν λίγα). Δεν είπα τίποτα.
Αναλογίστηκα πόσες τέτοιες υπάρχουν και πόσες οικογένειες είναι έτσι, και κλαίγονται, και ζητούν χρήματα από εδώ και από εκεί για βοήθημα, μέσα σε κοινωνίες που τρέφονται από γεροντοπαλήκαρα και γεροντοκόρες( σαν εμένα), που δεν παντρεύτηκαν και δεν έκαναν παιδιά, γιατί υπολόγισαν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τα λεφτά που βγάζουν. Καημένοι, και ας μην κάνατε εσείς παιδιά, πληρώστε φόρους για να μεγαλώσετε τα παιδιά των άλλων.
Και η "κωλάθρα" συμπλήρωσε "Εγώ θέλω μία δουλειά που να είναι σε άλλον ( εξαρτημένη εργασία), με μεγάλο μεροκάματο ( πάνε γίνει πουτάνα, μου ήρθε να πω αλλά σηκώθηκα και έφυγα γιατί βαρέθηκα να ακούω αηδίες). Ο Χοσέ Κουέρβο, αυτός θα μας πει, που ξέρει από Μexico... τι τους λες αυτούς.....

28/07/2009

Τρεις κλοπές για σήμερα είναι καλά;Έκλεψα τις 3 καλύτερες εικόνες του Αggressive Stavros T, αφού με προσκάλεσε να επισκεφθώ το blog του- και αφού με ένα δεξύ κλικ μπορούσα να πάρω αυτό που ήθελα...
Ξέρεις Σταύρο, εγώ θα πήγαινα αγροτικό ( υπηρεσία υπαίθρου όταν ξεκινήσα να εργάζομαι ως γιατρός) στη Χρυσούπολη Καβάλας, αλλά έγινε ένα λάθος και πήγα τελικά στο Παρανέστι Δράμας.. Ίσως αν αρρωστούσες τότε να είχαμε γνωριστεί... Πάντως αυτό το φίδι είναι ά-παι-χτο, αλλά και ο τύπος που κοιτάει τον κώλο από το παράθυρο επίσης....
To blog του Aggressive Stavros είναι http://www.stavarius.blogspot.com/ και είναι πολύ ωραίο!

Σήριαλ ηρεμιστικό


Στην εκατομμυριοστή του επανάληψη το σήριαλ "Κων/νου και Ελένης" εξακολουθεί να έχει θεατές όπως και το παρόμοιο "Καφέ της Χαράς". Μεταξύ τους και εγώ, που δεν έχω βαρεθεί καθόλου να βλέπω τα ίδια και τα ίδια επεισόδια, τα οποία είναι η καλύτερη παρέα τώρα τις διακοπές. Ίσως επειδή μέσα στη χειμωνιάτικη σεζόν μας κούρασαν κάποια εντελώς αποτυχημένα σήριαλ και κάποιες εντελώς απαίσιες εκπομπές, δεν ξέρω, πάντως είναι απολαυστικά.
Πιστεύω ότι κατά κάποιον τρόπο αυτά τα σήριαλ έχουν ηρεμιστική επίδραση πάνω στο θεατή ο οποίος ανοίγει την πόρτα του σε χαρακτήρες που έχουν δεθεί με το παρελθόν των τελευταίων 10 και βάλε χρόνων.
Κάτι σαν να πίνεις καφέ με παλιούς φίλους, ειδικά σήμερα που καθαρίζω το σπίτι μου ( δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω δουλειές του σπιτιού ) ένα ηρεμιστικό στα διαλείμματα το χρειαζόμουνα...

Ενθουσιασμός και ΠόνοςΟι εκφράσεις "Πονάει το δοντάκι σου", "Πονάει η καρδιά μου να τον βλέπω σε αυτή την κατάσταση", και άλλοι πόνοι της καρδιάς, αναφέρονται σε πραγματικό πόνο, που ο εγκέφαλος μας αντιλαμβάνεται, όταν υπάρχουν έντονα συναισθήματα.
Ο ενθουσιασμός και ο πόνος είναι γειτονάκια στον εγκέφαλο. Έτσι, τη μία μπορεί να ενθουσιαστείς για κάποιον, και την άλλη να πονάς γι αυτόν, χωρίς να προλάβεις να το καταλάβεις, όλα είναι θέμα νευροανατομίας.
Για αυτό το λόγο, η μόνη απάντηση είναι η ... γυμναστική. Λόγω της ευεξίας που προσφέρει, είναι το μοναδικό φυσικό αντίδοτο σε "ψυχικό πόνο", ενώ τα κλασσικά παυσίπονα, δεν βοηθούν.
Μάλιστα και η στηθάγχη από ψυχικό πόνο είναι και αυτή υπαρκτή κατάσταση, μέχρι και σε επίπεδο για φόβο εμφράγματος, αφού η παράταση του πόνου δημιουργεί επιπλέον ανησυχία, πανικό...
Με μία αναδιάταξη των εγκεφαλικών κυττάρων, στο μέλλον( ευγονική) , με τις δυνατότητες που μας παρέχονται, θα ερωτευόμαστε ανώδυνα, όπως ακριβώς σήμερα γεννάμε ανώδυνα...... Όμως, μήπως και ο πόνος έχει τη νοστιμάδα του; ( βλέπε thriller seekers, παράδειγμα κατά Levin, στην ιατρική βιβλιογραφία, για τους χρήστες κοκαίνης).

27/07/2009

Γκάλοπ μεταξύ λογικής και παραλόγου


Εδώ και 3 μέρες συζητώ για ένα θέμα με 4 διαφορετικά άτομα. Και οι 4 υποστηρίζουν, ειδικά οι τρεις, μία εντελώς παράλογη πιθανότητα ως πιθανότερη απάντηση και μελλοντική εξέλιξη.
Βλέπουμε λοιπόν ότι, για να εξάγουμε συμπεράσματα, είναι απαραίτητο να ερωτηθούν πολλοί, καθώς εάν ρωτήσεις 3-4 άτομα που τυγχάνει να μη σκέφτονται με τη λογική τα αποτελέσματα μας θα βγουν λάθος.
Αυτό συχνά συμβαίνει στις λεγόμενες εργασίες -πιλότους, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να απαγορευτούν, καθώς στην Ελλάδα, φτιάχνουν εργασίες πιλότους με εξαιρετικά μικρό αριθμό ασθενών....
Μου θυμίζει κάτι ρεπορτάζ που βλέπουμε στην ΤV όπου βγαίνουν υπότιτλοι για μία μαλακία που πετάει ένας περαστικός, με βαρύτητα εκπροσώπησης της κοινής γνώμης.
Αλίμονο στα άτομα που δεν έχουν ικανότητα να σχηματίσουν προσωπική γνώμη σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί τότε το παράλογο κυριαρχεί...
Πάντως αν έχετε κάποιο δίλημμα, καλό είναι να απευθυνθείτε στη ...Μάρα Μειμαρίδη, και όχι στους φίλους σας, καθώς αυτοί είναι ικανοί να σας στείλουν στην ταράτσα για αυτοκτονία με τις ακραίες θεωρίες που αναπτύσσουν...
Ίσως και σε κάτι τέτοιες στιγμές μαθαίνουμε ποιοί είναι φίλοι μας και ποιοί όχι, καθώς οι συμβουλές τους αντικατοπτρίζουν όχι τι θα έκαναν οι ίδιοι σε παρόμοιο δίλημμα ( αυτοί μπορεί να κάνουν το αντίθετο ακριβώς) αλλά το τι πιστεύουν ότι αξίζετε εσείς.. και αν πιστεύουν ότι αυτό είναι το μηδέν ή κάτι πολύ λίγο, τότε μάλλον δεν είναι φίλοι, αλλά συνδιασκεδαστές...

Χρήμα ή σεξ;


Σήμερα είχα μία πολύ ωραία φραπεδο-συζήτηση. Τι ενδιαφέρει τους άντρες περισσότερο, το σεξ ή τα χρήματα;
Noμίζω ότι για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να μάθουμε σε ποιά ηλικία είναι ο άντρας που μας ενδιαφέρει. Γιατί αν είναι 18 τον ενδιαφέρει περισσότερο το σεξ, αν είναι όμως 58, τότε.... τότε το θέμα σηκώνει συζήτηση, μη σου πω και τσιγάρο, καθώς η απάντηση είναι δύσκολη ( πρέπει να έχεις και ωροσκόπο)...

Λογική και ευαισθησία


Μία θαυμάσια ταινία που θέτει το δίλημμα: Λογική ή ευαισθησία; Πάντως όποιοι ξεκινούν στη ζωή με ευαισθησία καταλήγουν με λογική στο τέλος, αφού φάνε αρκετές φάπες...
Αλλά και αυτοί που ξεκινούν με λογική, καταλήγουν δυστυχισμένοι και κάποια στιγμή αποζητούν την ευαισθησία... Όμως που την πουλάνε να την αγοράσεις; ... Πουθενά, ή την έχεις ή δεν την έχεις...
Άσχετο με την ταινία, αλλά το λέει και ο Μητροπάνος, "Πες μου που πουλάν καρδιές να σου πάρω μια..." ( Ημίθεος..)...

26/07/2009

H πανεπιστημιακή έννοια της καβάντζας

Σε αντίθεση με όσους απεχθάνονται τα παλιά σήριαλ, το "Κάτι Τρέχει με τους Δίπλα" είναι τόσο αστείο και απολαυστικό, που δεν με νοιάζει που το έχω δει εκατό φορές.
Στο σημερινό επεισόδιο, ο Θανάσης Καλημέρης, ειδικός καβατζολόγος, αναλύει στους φοιτητές την πανεπιστημιακή έννοια της καβάντζας.
Ενώ ο κύριος Μάνος, ο σύζυγος της καθηγήτριας, γλυστράει στο διαμέρισμα Καλημέρη με σκοπό να αποκτήσει επιτέλους την λαική πλην πανέμορφη γειτόνισσα..
Μιλάμε για κωμωδία με γνήσιο χιούμορ, και κατά τη γνώμη μου, ξένες κωμωδίες όπως τα φιλαράκια δεν αξίζουν μία μπροστά σε κωμωδίες σαν αυτήν!!

Ο τσιγγούνης άντρας

Ο τσιγγούνης άντρας είναι ότι πιο απωθητικό έχει να επιδείξει το αντρικό φύλο. Πραγματικά υπάρχουν κάποιοι που είναι τόσο τσιγγούνηδες που ξεπερνούν ακόμα και τις γνωστές καλές ελληνικές ταινίες και μάλιστα κατά πολύ.
Η πιο αστεία περίπτωση είναι όταν ο τσιγγούνης άντρας επιθυμεί να συνάψει εξωσυζυγική σχέση. Εκεί προκειμένου να προσφέρει κάτι στην καημένη που έκανε το λάθος να δεχτεί την ..αγάπη του, είναι ικανός να εφεύρει τις πιο πρωτότυπες ιστορίες.
Πραγματικά για τέτοιους άντρες, όχι μόνο είναι δύσκολο να βρουν φιλενάδα, αλλά μάλλον η υποψήφια φιλενάδα νιώθει και συμπόνοια για τη σύζυγο που υποφέρει χρόνια την τρελλή τσιγγουνιά του άντρα της.
Ένας τρόπος πάντως για να βρει ερωμένη ο τσιγγούνης παντρεμένος είναι να γίνει ... ζιγκολό! Όπως έκανε και ένας εργολάβος οικοδομών πρόσφατα. Έτσι και λεφτά θα βγάλει και θα αλλάξει και .. γεύση.. Όμως για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει προσόντα και ικανότητες. Ιδού η Ρόδος λοιπόν!

Καλημέρα!

Καλημέρα!!! Προσοχή παιδιά τώρα το καλοκαίρι στον φραπέ- έχει τη μοναδική ιδιότητα να σου λύνει τη γλώσσα και να τα λες όλα στην κολλητή και μετά να λες - όχι ρε γαμώτο αυτό γιατί να το πώ?
Βλέπεις ότι κατά κανόνα οι παντρεμένες εκμυστηρεύονται ότι ο σύζυγος τους δεν ήταν ο άντρας των ονείρων τους και ο λόγος που τον παντρεύτηκαν ήταν επειδή αυτός τους ζήτησε σε γάμο ενώ ο τάδε δεν το έκανε.
Οι ελεύθερες πάλι, ανοίγουν τον κατάλογο και μαθαίνεις ποιός πάσχει από στυτική δυσλειτουργία και ποιός είναι Rambo...
Προσοχή κορίτσια, γιατί μετά θα το μετανοιώσουμε που τα είπαμε όλα και πάλι.. Αχ, τελείωσε το φραπεδάκι, τέλος συνεδρίας!!!

25/07/2009

Zέστη Μεξικού- ξαπλώστε κάτω από το air-condition!

Zέστη που κάνει όταν ανοίγεις την πόρτα να βγεις έξω. Πάει τελείωσε δεν πάω πουθενά απόψε. Θα δω κανένα DVD.

Κορίτσια στον ήλιο τότε -αγόρια στον ήλιο τώρα;

Ο Ant1 σήμερα προβάλλει την κλασσική αισθηματική ταινία "Κορίτσια στον ήλιο", με την ιστορία του αγνού βοσκού που ερωτεύεται την νεαρή Αγγλίδα τουρίστρια. Ένας έρωτας χωρίς συμφέροντα στη μέση, χωρίς πολλά λόγια αφού μιλούσανε μόνο τα μάτια. Και ένας άντρας, άντρας!! Που ήξερε ποιά αγαπά και γιατί, χωρίς διλήμματα και μα και μου. Σηκώθηκε και πήγε μέχρι την Αγγλία για να τη βρει από έρωτα και τίποτα άλλο. Ενώ σήμερα, για να σε πάρει ένα τηλέφωνο βλέπει και παθαίνει. Περιμένει να τον πάρεις εσύ πρώτα. Καλά κάνουνε και οι γυναίκες και αλλάζουνε τους άντρες σαν τα πουκάμισα. Όχι θα κάθονται να περιμένουν τους άντρες που μέχρι να πάρουν μία απόφαση, πρέπει πρώτα να αλλάξει κυβέρνηση...
Σήμερα οι άντρες είναι πιο γυναίκες από τις γυναίκες. Πρέπει μάλλον να γυριστεί μία ταινία με τίτλο "Αγόρια στον ήλιο", στο πνεύμα των σημερινών αντρών... ( λέμε τώρα)...

Φυσική άσκηση: To παν για το δρόμο προς το ιδανικό βάρος

Μετά το ....κυνηγητό του πράσινου τσαγιού (υπήρχε έλλειψη), τώρα που αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, αποφάσισα να το ...κόψω, γιατί έπινα αυτό που είχε τη ζάχαρη μέσα και είχε 450 θερμίδες το 1,5 λίτρο, πολλές δηλαδή.
Τώρα αποφάσισα να ασχοληθώ επιτέλους με τη φυσική άσκηση. Καθώς, εάν ιδρώσεις, δύσκολα θα απλώσεις το χέρι για να φας οτιδήποτε. Άσε που... αγοράζεις χρόνο, άσε που προκαλεί απίστευτη ευεξία και δίνει σωστή στάση στο σώμα όταν βαδίζεις....
Βέβαια κάνει ζέστη τώρα, αλλά εντάξει δεν θα πάμε και για ολυμπιακούς, 10-15 λεπτά νωρίς το πρωί, είναι χάρμα...Όσο για το πράσινο τσάι, θα το αντικαταστήσω με χυμό από λάχανο, και χυμό από ντομάτα, που είναι εξίσου λυποδιαλυτικά...και δεν έχουν και θερμίδες....
Πάντως στις οικονομικές εφημερίδες αναφέρεται ότι τα προιόντα που βασίζονται στο πράσινο τσάι έσπασαν κάθε ρεκόρ πωλήσεων!!!

H ψυχολογία του τηλεκοντρόλ


Στη ζωή είσαι ή το τηλεκοντρόλ ή αυτός που το πατάει. Διαλέγεις και παίρνεις.. ..... Πάντως άμα είσαι "μαλακός"( ή μαλάκας όπως και να το πεις το ίδιο σημαίνει), και είσαι το τηλεκοντρόλ την έχεις πατήσει. Να δεις πόσοι θα βρεθούν να σε βάλουν στη δουλειά...
Είναι δύσκολο όταν σου αλλάζουν γρήγορα τα ...κανάλια ( κοινώς όταν κάνουν zapping) μπορείς να πάθεις αγχώδη νεύρωση.
Επίσης είναι δύσκολο όταν είσαι τηλε-κοντρόλ για πολλές δουλειές, για cd-player, TV, video, ακόμα και για air-condition ή και για να ανοίγει και να κλείνει η τέντα στο μπαλκόνι.
Είναι εκνευριστικό όταν αυτός που πατάει τα κουμπιά είναι παράλογος ή έχει άνοια, καθώς πάντα σε βάζει να κάνεις κάτι παράλογο ή λάθος.
Είναι εθιστικό για αυτόν που πατάει τα κουμπιά. Έτσι η ψυχολογία του τηλε-κοντρόλ "κουμπώνει" με αντίστοιχη ψυχολογία αυτουνού που το πατάει.
Τώρα το καλοκαίρι κάποια τηλε-κοντρόλ κάνουν διακοπές. Μόνα τους στο σαλονάκι, κάνουν το δικό τους παρτάκι, και παίρνουν μια ανάσα, και χαμογελούν ευτυχισμένα. Μαζί με αυτά και εγώ, χαίρομαι που επιτέλους έχω όλο το σπίτι στη διάθεση μου και την αράζω μπροστά στην τηλεόραση ευτυχισμένη.
ΌΧΙ!!!! Δεν θα πατήσω όλο το καλοκαίρι το τηλεκοντρόλ. Θα πατάω κατευθείαν την ΤV, άστο να ξεκουραστεί, να ξεκουραστούμε μαζί!

Πικρό πουλί της ξενητειάς με το φτερό το πληγωμένο....


Ακουγα μουσική, και συγκεκριμένα "πικρό πουλί της ξενητειάς με το φτερό το πληγωμένο..." από Βίκυ Μοσχολιού.
Τι θαυμάσια φωνή, τι θαυμάσια ερμηνεία και τι θλιβερό που έχει χαθεί.
Ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι το σπίτι που δημιούργησε με τόσους κόπους, έγινε βορά της απληστίας για το χρήμα.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από το να μαλώνουν 2 παιδιά πάνω από τον τάφο του γονιού για να αρπάξουν όσα περισσότερα γίνεται.
Κανείς δεν μας χρωστάει να εξαργυρώσει τη ζωή του σε πλούτη για να τα βρούμε εμείς έτοιμα.
Σημασία έχει που έχασες το γονιό σου, που ήτανε μάλιστα και μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, και όχι αν θα σε ρίξουνε στη μοιρασιά...
Η γυναίκα αυτή μάλλον θα μείνει άθικτη μέσα στις ψυχές του απλού κόσμου, αφού μόνο αυτοί δεν είχανε μερίδιο στα σπίτια, άρα μόνο αυτοί είναι αμόλυντοι από το μικρόβιο του χρήματος.
Βίκυ σε αγαπάμε.

24/07/2009

Εικονική πραγματικότητα

Όταν παίρνουμε αποφάσεις σχετικά με το μέλλον μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιά θα ήταν η αντίδραση μας εάν βρισκόμασταν στις πραγματικές συνθήκες και δεν φανταζόμασταν απλά τις μελλοντικές αποφάσεις μας- αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν επαγγελματικές αποφάσεις, προσωπική ζωή, κάθε πτυχή της ζωής. Έτσι μπορεί όταν βρεθούμε στις πραγματικές συνθήκες να δεχθούμε αυτό που πιστεύαμε ότι θα αρνηθούμε ή να αρνηθούμε αυτό που πιστεύαμε ότι θα δεχθούμε. Στην εκπομπή του Χαρδαβέλλα μάλιστα ένας από τους καλεσμένους είπε ότι όσοι εγκέφαλοι υπάρχουν πάνω στον πλανήτη τόσες πραγματικότητες υπάρχουν. Αυτό που λέω τώρα στον παρόν πεδίο, είναι ότι ακόμα και ο ίδιος εγκέφαλος μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά εάν αντιληφθεί την πραγματικότητα πραγματικά ή την oραματίζεται ως μελλοντικό πλάνο (προοπτική μνήμη, prospective memory).
Έτσι για παράδειγμα μία γυναίκα που ονειρεύεται να αποκτήσει έναν άντρα μπορεί να τον αρνηθεί όταν αυτός πραγματικά της προτείνει δημιουργία σχέσης, και το αντίθετο. Η μπορεί κάποιος εάν του δοθεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων προκειμένου να προβεί σε συγκεκριμένη πράξη πραγματικά, να νιώσει διαφορετικά από ότι φανταζόταν ότι θα ένιωθε εάν του το έθεταν ως υποθετική μελλοντική εμπειρία, και κατ'επέκταση να αρνηθεί το ποσό ενώ φανταστικά θα το δεχόταν.
Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να αντιληφθεί τις συνθήκες στις οποίες θα βρίσκεται στο μέλλον ακόμα και εάν αυτό είναι πολύ κοντινό (μπορεί δηλ. η εικονική στιγμή να γίνει πραγματική λίγα λεπτά αργότερα) και αυτό μάλλον συμβαίνει σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.Ενώ αντίθετα όταν αφορά εμπειρίες γνωστές τότε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Τελικά ο άνθρωπος δεν αλλάζει ποτέ


Χθες ήρθε μια παλιά μου μαθήτρια για καφέ. Τώρα είναι στη ζωή της πολύ καλύτερα. Τότε που την γνώρισα προσπαθούσε να περάσει τις εξετάσεις ΔΙΚΑΤΣΑ επί πέντε χρόνια, και με τα μαθήματα που κάναμε και τις δικές της προσπάθειες, κατάφερε και πέρασε. Ενώ πέρασαν πολλά χρόνια από την πρώτη μας γνωριμία το 2001,αυτή εξακολουθεί και με θυμάται γιατί όπως λέει μου έχει μεγάλη υποχρέωση. Αυτό οφείλεται στο ότι της έκανα μάθημα πολλές φορές δωρεάν, και πλήρωνε κατά κανόνα 15 ευρώ το τρίωρο μάθημα, γιατί όπως έλεγε εάν πλήρωνε 15 ευρώ την ώρα αυτό θα ήταν πολύ περισσότερο από τον προυπολογισμό της. Τώρα κάνει ειδικότητα, έχει δικό της μισθό και άυριο ετοιμάζεται για διακοπές. Χάρηκα που είδα ότι νιώθει ανεξάρτητη. Μάλιστα μου είπε ότι αγορασε και το αυτοκίνητο που ήθελε, όχι φτηνό, αλλά ένα καλό. Πάνω στην κουβέντα μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να πάω διακοπές μαζί της, για παρέα. Της είπα ότι ο λογαριασμός μου αυτή τη στιγμή έχει μόνο 600 ευρώ, ότι χρωστάω ΔΕΗ και ασφάλιση ΟΑΕΕ ( 400 ευρώ) και ότι πρέπει να δουλέψω, και ότι κάποιοι που μου χρωστάνε λεφτά , 2500 ευρώ στο σύνολο τα καθυστερούν ή τα... έφαγαν και τσάμπα ελπίζω. Δεν μου είπε τίποτα. Άρχισε να μου μιλάει για την κόρη της που την έστειλε στο εξωτερικό και πλήρωσε 1500 ευρώ. Κουράστηκα και εγώ και έτρωγα φυστίκια αν και είμαι σε δίαιτα. Νιώθεις κατάθλιψη όταν καταλαβαίνεις ότι εσύ κάνεις δικά σου τα προβλήματα των άλλων ενώ οι άλλοι έχουν μόνωση στις καρδιές τους. Τον καιρό που της έκανα τα δωρεάν μαθήματα ήμουν άνεργη και τα μόνα μου εισοδήματα ήταν τα μαθήματα, όμως μου είπε ότι η μόνη της ελπίδα ήμουν εγώ... Καμιά φορά νιώθω και περήφανη που εγώ διατηρώ ανθρώπινη ψυχή παρά τα 39 μου χρόνια. Ό άνθρωπος δεν αλλάζει ποτέ. Κάποιοι αρχίζουν το κλάμα και κάνουν τον φτωχό για να πετύχουν πίστωση, και μετά σαλπάρουν για διακοπές, με το ...σκάφος, και κάποιοι άλλοι κάθονται στο σπιτάκι τους, επειδή είναι πολύ αξιοπρεπείς για να αφήσουν απλήρωτους τους γραφίστες και τα τυπογραφεία και να τρέχουν στη θάλασσα. Όμως και πάλι νιώθω καλά να μην χρωστάω σε κανέναν, νιώθω αξιοπρεπής και αυτό μου φτάνει... Α, η γνωστή μου έφερε και μία συσκευή που βράζουν το τσάι. Ήταν το ευχαριστώ για τα δωρεάν μαθήματα...

23/07/2009

Oι επιστήμονες του κώλου και άλλα διηγήματα


Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε. Μαθαίνουμε πολλά, ίσως περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε να ξέρουμε, με αποτέλεσμα να νευριάζουμε και να συγχυζόμαστε. Τελικά όταν είσαι αναίσθητος και βλάκας είσαι ευτυχισμένος, ενώ στην αντίθετη περίπτωση όχι. Λίγο κουφός λίγο τυφλός και λίγο βραδύνους είναι η συνταγή για μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά και ίσως επιτυχημένη με βάση τα πρότυπα της κοινωνίας μας. Πρόσφατα μια ελληνική ερευνητική ομάδα υπέβαλλε εργασία για δημοσίευση. Η εργασία δεν ήταν έτοιμη για τη δημοσίευση, ήθελε μείζονες αλλαγές. Μου υποβλήθηκε 4 φορές δήθεν διορθωμένη και κάθε φορά διόρθωνα διόρθωνα διόρθωνα. Τελικά μου πήρε τέσσερις μέρες από το πρωί ως το βράδυ για να τελειώσω τις διορθώσεις. Η εργασία δημοσιεύθηκε τελικά, και το κόστος δημοσίευσης μετά από εκπτώσεις και παραεκπτώσεις κατέληξε να είναι αρκετά χαμηλό. Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από καθηγητές ελληνικού πανεπιστημίου, εξαφανίσθηκε, και τα χρήματα θα τα πάρω προφανώς στο αγελαδοκούρεμα. Δηλ. όχι μόνο τους εξυπηρέτησα εντελώς δωρεάν για να σουλουπωθεί η εργασία τους, αλλά ούτε καν είχαν την τσίπα να πληρώσουν τα έξοδα για τυπογραφείο και γραφίστα τα οποία τους ζητήθηκαν. Ασφαλώς είναι εμφανές ότι τα άτομα αυτά μπήκαν στο πανεπιστήμιο δια της γνωστής ελληνικής οδού, και γι αυτό συμπεριφέρονται ως κοινοί απατεώνες και όχι ως καθηγητές πανεπιστημίου. Και η πλάκα είναι ότι όταν υπέβαλαν την εργασία τους τους είπα ότι δεν θέλω να συνεργάζομαι με έλληνες καθηγητές γιατί είναι μπατακτσήδες και επανειλλημένως έχω χάσει τα λεφτά μου ( βλ. Λαικό Νοσοκομείο Αθήνα).
Μετά σου λέει επιστήμονες, εγώ θα έλεγα επιστήμονες του κώλου, και ας με πουν αγενή.
Αυτή είναι η αλήθεια παιδιά. Και την επόμενη εργασία σας στείλτε την σε περιοδικό του εξωτερικού, σας βεβαιώνω ότι θα φάτε απόρριψη 100% αφού οι ξένοι δεν είναι ανόητοι να καθονται να σας διορθώνουν τις εργασίες, και πολύ καλά κάνουν. Μετά πάνε στο εξωτερικό και είναι δυσαρεστημένοι γιατί οι ξένοι τους βλέπουν με μισό μάτι.

22/07/2009

Καφές και νόσος Αlzheimer


Είδαμε πρόσφατα ότι υπάρχουν δημοσιεύσεις που μιλούν για τον ευεργετικό ρόλο της καφείνης που λαμβάνεται από το στόμα ως ρόφημα καφέ, σε ποντίκια, για την θεραπεία της νόσου Alzheimer. Πραγματικά έχουμε βρει ότι ο καφές είναι ευεργετικός σε πολλά, και όποιος πει ότι δεν βοηθάει στη σκέψη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει μάρκα καφέ. Ο καφές έχει κατηγορηθεί για πολλά και πάντα βγαίνει αθώος στο τέλος. Ακόμα και στις διαίτες αδυνατίσματος τον βγάζουν απ'έξω, ενώ οι πιο νορμάλ δίαιτες τον έχουν μέσα αλλά μέχρι 1 -2 φλυτζάνια την ημέρα.
Ωστόσο για κάποιον που πίνει καθημερινά καφέ, είναι πολύ μεγάλη στέρηση να τον κόψεις. Ειδικά ο φραπέ κόβει και την όρεξη, αφού μέχρι να τον πιεις περνάει αρκετή ώρα, οπότε "κλέβεις χρόνο", με κινήσεις σίτισης, χωρίς στην πράξη να λαμβάνεις ιδιαίτερες θερμίδες.
Εάν όντως ο καφές τελικά βοηθάει στη νόσο Alzheimer ( μένει να αποδειχθεί με κλινικές μελέτες) βλέπω τα ΚΑΠΗ να μετατρέπονται σε trendy καφετέριες ( η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι 500 mgr καφείνης δηλ. 4 φλυτζανια καφε φιλτρου). Όμως η επόμενη σκέψη είναι - άλλα διεγερτικά του εγκεφάλου, πχ αμφεταμίνες, θα βοηθούσαν? Η κοκαίνη ίσως? Γιατί μετά οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να το ρίξουν στα ...σκληρά!!!

21/07/2009

O χοντρός που έγινε λεπτός


Σήμερα είδα κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Ο περιπτεράς στην περιοχή που είχα το παλιό μου ιατρείο, ήταν ένας παχύσαρκος κύριος ψηλός, και ηλικία γύρω στα 65. Τους τελευταίους μήνες που είχα το γραφείο, μου είπε πάνω στην κουβέντα ότι αποφάσισε να αδυνατίσει για λόγους υγείας. Μάλιστα μου είπε πόσο δύσκολο ήταν να χάσει βάρος, λόγω της εργασίας του (περίπτερο τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα) επειδή δεν μπορούσε να ασκηθεί όπως θα ήθελε και δεν μπορούσε να κάνει κάποια σωστή δίαιτα με σαλάτες κλπ. Μέχρι να ξενοικιάσω το γραφείο είχε χάσει καμιά δεκαριά κιλά και είχαν πέσει κάπως οι κοιλιές, αλλά το σουλούπι του ήταν όπως παλιά. Σήμερα μετά από 1 χρόνο από την τελευταία μας συνάντηση τον ειδα απο την πλαινή πορτα και νομισα οτι ηταν ο γιος του. Πηρα μια εφημεριδα και ηθελα να ρωτησω για τον πατερα, ομως οταν εσκυψε το κεφαλι ειδα οτι ηταν ο πατερας. Ειχε αδυνατισει πολυ, ηταν λεπτος πλεον και ετσι φαινοταν και το υψος του ( γυρω στα 1,85). Φαινοταν νέος και ... ωραίος!! Δεν εδινε την εμφανιση του αρρωστου που βλεπουμε να εχουν καποιοι μετα απο διαιτες. Εδειχνε να ειναι μεταξυ 50 και 55, δηλ τουλαχιστον 10 χρονια νεοτερος, και δεν ειχε καμια σχεση με την παλια του εικονα. Μου ειπε οτι εχει χασει συνολικα 35 κιλα, και οτι η προσπαθεια του βασιστηκε στη διαιτα που εκανε με μενου που ηταν προσαρμοσμενο στις ιδιαιτεροτητες της εργασιας του. Πραγματικα χαρηκα παρα πολυ που τον ειδα και του το ειπα. Και εγω ειμαι σε φαση διαιτας και εχω χασει 6 κιλα, και μου εδωσε μεγαλη δυναμη το γεγονος οτι καποιος με μεγαλυτερη ηλικια, καταφερε με διαιτα μονο να βελτιωσει τοσο πολυ την εμφανιση του.
Πραγματικα μου εδωσε μεγαλη δυναμη αυτο που ειδα σε ενα γνωστο μου, καθως αυτα που βλεπουμε στην τηλεοραση σε αγνωστους που εκαναν επεμβασεις, η εκαναν gilli diet κλπ. αναμφισβητητα μας βαζουν στη σκεψη οτι δεν μπορει ενας φτωχος ανθρωπος ( που δεν εχει να πληρωσει ειδικους) να αδυνατισει. Ενα θαυμασιο παραδειγμα, και ειδικα σε ενα ατομο που λογω του επαγγελματος του ειχε ιδιαιτερη δυσκολια για να κανει καποια διαιτα κλασσικου τυπου.

20/07/2009

Το καλοκαίρι στην πόλη


Αυτή την εποχή είναι απολαυστική η ζωή στην πόλη. Πάρα πολλά άτομα έχουν φύγει, και συνωστίζονται στα θέρετρα, και η πόλη μας χωράει άνετα, και χωρίς προβλήματα. Στα καλά καταστήματα, βρίσκεις τιμές πολύ καλύτερες από ότι τα καταστήματα που δεν έχουν καλές μάρκες. Ψωνίζεις τα καλύτερα, χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Το λεωφορείο δεν έχει πολλά άτομα, η ΤV προβάλλει σε επανάληψη όλα τα επεισόδια που έχασες το χειμώνα, και ο φραπές ατέλειωτη ευχαρίστηση με μπόλικα παγάκια σε περιμένει στη βεράντα. Χτυπάει το τηλέφωνο και κάποιος φίλος σε καλεί για βόλτα στην πόλη το βράδυ... Λυπάμαι αλλά δεν πάω αλλού φέτος διακοπές, η πόλη μου αρέσει πάρα πολύ!!!

19/07/2009

H τηλεόραση ως αντισυλληπτικό μέσο


Με βάση χθεσινή δημοσίευση εφημερίδας στην Ινδία γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για ηλεκτροδότηση σε περιφερειακά σημεία της χώρας ώστε να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τον μεγάλο αριθμό γεννήσεων μέσω της ... τηλεόρασης! Πάντως με βάση τα σήριαλ που βλέπουμε τελευταία στην τηλεόραση, όχι μόνο υπάρχει αντισυλληπτική δράση, αλλά μεθοδεύεται και η άποψη ότι ο ένας στους τρεις άντρες είναι gay, άποψη που στους εφήβους περνάει ως ότι η παρά φύση σεξουαλική δραστηριότητα είναι "φυσιολογικός πειραματισμός", "αναστρέψιμη κατάσταση", κατάσταση συμβατή με τη ταυτόχρονη σχέση με κοπέλα, αλλά και κάτι σαν μόδα. Εκτός από αντισυλληπτικό μέσο θα έλεγα λοιπόν ότι η τηλεόραση είναι από τους καλύτερους διαφημιστές της ομοφυλοφιλίας, και προτού φροντίσετε να αντιδράσετε λέγοντας ότι μιλώ ρατσιστικά θεωρώ ότι και η εισβολή του τεράστιου αριθμού από λεσβίες στα ελληνικά σήριαλ, σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό που απαντάται στην κοινωνία, ( αν δεχθούμε ότι όντως οι gay άντρες είναι πολλοί) δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από διαφήμιση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Τα μικρά παιδιά που σήμερα εκπαιδεύονται από την τηλεόραση περισσότερο από ότι στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους δουλεύουν σε δύο δουλειές, πρώτα μαθαίνουν όλα τα σχετικά περί ομοφυλοφίλων, και μετά ιστορία και γεωγραφία. Στην Ελλάδα λοιπόν που έχουμε υπογεννητικότητα, αντίθετα με την Ινδία, καλό θα ήταν να το ρίξουμε στην ακρόαση μουσικής, και να κλείσουμε τις τηλεοράσεις - εξάλλου τα CD που μοιράζουν οι εφημερίδες είναι καταπληκτικά!

Alexander, συγνώμη!


Τη βραδιά της Eurovision είχα γράψει στο blog ότι το τραγούδι του Rybak ήταν ένα τραγούδι που δεν θα το αγόραζα ποτέ για να το ακούω στο σπίτι. Μετά από μερικές εβδομάδες η Espresso το δίνει δώρο με την κυριακάτικη έκδοση, και το παίρνω. Το άκουσα μόλις χθες, δηλ. ίσως και 2 μήνες μετά ( γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν τρελλαινόμουνα κιόλας).Ωστόσο, επειδή ταίριαζε η μέρα, γιατί είχαν φύγει οι γονείς για διακοπές, αντιλήφθηκα ότι το τραγούδι αυτό μπορεί να σου μεταδώσει απερίγραπτη χαρά, καλή διάθεση και αισιοδοξία! Τώρα λίγο που επιτέλους γλύτωσα από τις γκρίνιες, λίγο ο Alexander, ένα χορό με τούμπες τον έριξα.
Οπότε αγαπητέ Alexander συγνώμη, είσαι ο πρώτος, αφού σε καμία περίπτωση δε θα μου συνέβαινε το ίδιο με το τραγούδι This is our night, το οποίο τώρα που το σκέπτομαι καλά που το είπε ο Ρουβάς, αλλιώς αποκλείεται να έμπαινε στη δεκάδα...

18/07/2009

Αποτοξίνωση της ψυχής: H μεγαλύτερη ευκαιρία του καλοκαιριού!


Ο άνθρωπος λαμβάνει τοξικό φορτίο από ανθρώπους και καταστάσεις γύρω του καθημερινά. Αυτό το φορτίο έχει συσσωρευτικό χαρακτήρα όταν δεν υπάρχει ταυτόχρονα κάποια δραστηριότητα με την οποία να ξεκουράζεται, να διασκεδάζει και να αποτοξινώνεται ψυχικά ή/και σωματικά το άτομο. Για παράδειγμα η φροντίδα ηλικιωμένων, με ειδικές ανάγκες και ιδιοτροπίες μπορεί να φέρει τον φροντιστή σε πολύ κακή κατάσταση όταν δεν υπάρχει περιθώριο ξεκούρασης. Γι αυτό το καλοκαίρι, είναι μία ευκαιρία να οργανώνουμε χωριστές διακοπές για άτομα που είναι πολύ απαιτητικά στο περιβάλλον μας, είτε αυτά είναι γονείς είτε πεθερικά, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας για να σηκώσουμε το βάρος του επόμενου χρόνου.Το να είσαι συνεχώς στην "παροχή υπηρεσιών" στην εργασία σου και στην οικογένεια σου ταυτόχρονα είναι πολύ επιβαρυντικό καθώς το άγχος χτυπάει κάποια στιγμή κόκκινο. Τώρα λοιπόν που ήρθε το καλοκαιράκι, παππούδες- γιαγιάδες πάντε στο χωρίο και αφήστε τους φροντιστές σας έστω ακόμα και στην πόλη, φθάνει να υπάρξει έστω και ένα δεκαπενθήμερο ηρεμίας και απαλλαγής από ευθύνες- είναι ίσως η σπουδαιότερη ευκαιρία του καλοκαιριού!

16/07/2009

Οι βρωμερές κλίκες των Νοσοκομείων και τα καψόνια στους νέους ειδικευόμενους


Η περίοδος που ένας νέος ειδικευόμενος πιάνει δουλειά σε ένα Νοσοκομείο είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος. Καψόνια, περιφρόνηση, κοροιδία, από τους παλιούς:και συνήθως ότι χειρότερο μπορείς να συναντήσεις στην κοινωνία μας σε οικονομική συσκευασία κυκλοφορεί μέσα στα Νοσοκομεία. Μόνο άτομα που είχαν εμπειρία ζωής με τέτοια αποβράσματα μπορούν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Συχνά οι νέοι ειδικευόμενοι που είναι παιδιά του βιβλίου, χωρίς ιδιαίτερες εμπειρίες στη ζωή τους βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πρόσφατα μία γνωστή μου κοπέλα, πολύ καλό άτομο, πολύ ευαίσθητη, βρέθηκε σε αυτή τη φάση. Με πήρε τηλ. και έκλαιγε. Είναι μία εβδομάδα σε επαρχιακό Νοσοκομείο, και την έχουν πανικοβάλλει με την απαίσια συμπεριφορά τους. Βέβαια πριν ξεκινήσει την είχα προειδοποιήσει, και μάλιστα μου είπε ότι "Δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα τα πράγματα". Τώρα μου είπε "Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως μου είπατε". Της είπα να κάνει υπομονή, και να περιμένει τη στιγμή που θα περάσει το κατώφλι ο επόμενος νέος ειδικευόμενος. Συνήθως τα .."θηρία" στρέφονται τότε προς νέο θήραμα, και το παλαιότερο θύμα γλυτώνει σημαντικό μέρος από τα καψόνια.
Πραγματικά η έλλειψη διοίκησης στα Νοσοκομεία, εκτός από την εκποίηση της ανθρώπινης ζωής έχει ως αποτέλεσμα και πολλά άλλα δυσάρεστα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εύκολα εάν υπήρχε στοιχειώδης μέριμνα.Προς το παρόν η μόνη μέριμνα που λαμβάνεται, είναι να παίρνουν τηλέφωνο οι υποψιασμένοι και οι άνθρωποι του ...συστήματος, για να προστατέψουν μεμονωμένα άτομα, λίγες μέρες πριν ή τη μέρα της άφιξης τους στο Νέο Νοσοκομείο. Για μένα πάντα έπαιρναν τηλέφωνο κάποιοι ( μου το έχουν πει όλοι οι Διευθυντές μου εκτός από τον πρώτο), για να ζητήσουν να μην βοηθηθώ και να με ...κάψουν.. Φαντάσου τι πληγές έχω ανοίξει- είναι κι αυτό μία ικανοποίηση!!!

13/07/2009

O άδικος θάνατος της εγγύου, οι ειδικευόμενοι ιατροί και τα ΜΜΕ


Χθες παρουσιάστηκε στο Alter,στην εκπομπή Αποτυπώματα, η τραγική ιστορία της εγγύου κοπέλας που έχασε τη ζωή της από ρήξη μήτρας, σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, ενώ υπήρχε χρόνος για να σωθεί, αλλά η διαχείριση του περιστατικού έγινε εξολοκλήρου από ειδικευόμενους της Γυναικολογίας και της Γενικής Χειρουργικής. Οι ειδικοί ήταν στα σπίτια τους, ακόμα και οι ακτινολόγοι δεν ήταν παρόντες κατά την εκτίμηση του περιστατικού με υπερήχους. Αυτοί που έχουν δουλέψει σε Νοσοκομείο έστω και 3 μήνες γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει. Οι ειδικευόμενοι δεν παίρνουν τηλέφωνο τον ειδικό για να μην τους βρίσει ή τους θεωρήσει "ότι δεν ξέρουν", οι ειδικοί είναι εξαφανισμένοι και την πληρώνει ο ασθενής. Οι ειδικοί που είναι παρόντες στις εφημερίες τους περιθωριοποιούνται από την πλειοψηφία των τεμπέληδων. Δεν θα ξεχάσω ότι μου έγινε αναφορά όταν πήγα άρρωστο στην Εντατική, αφού είχε 3 απανωτές ανακοπές στο θάλαμο, γιατί η Εντατικολόγος του κώλου, θεώρησε ότι έπρεπε να πάρω πρώτα αέρια αίματος και μετά να τον πάω. Δηλ. εάν τα αέρια ήταν καλά θα τον κρατούσα στο θάλαμο μετά από 3 διαδοχικές ανακοπές; Aν συμβεί στον μπαμπά της αυτό θα κάνει; Δυστυχώς τα Νοσοκομεία είναι γεμάτα με ανεύθυνα άτομα, και δυστυχώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν πατάνε στις εφημερίες τους,και πληρώνονται εις βάρος του κορόιδου. Θα έπρεπε να απολύονται χωρίς δεύτερη κουβέντα- αλλά δεν θα τιμωρηθούν ως συνήθως. Δεν θα ξεχάσω ότι μία φορά που κατήγγειλα διευθυντή μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για άσχημη συμπεριφορά ( μου έκοψε το χειρουργείο με εκβιασμό για να αποσύρω τα χαρτιά μου από το Νοσοκομείο Καβάλας όπου έπρεπε να πάρει τη θέση μια κυρία -πουλέν) με κατηγόρησε ότι δεν πήγαινα στις εφημερίες μου- εγώ η καημένη επειδή δεν έχω αυτοκίνητο ακόμα και στις εφημερίες ετοιμότητας μέσα έμενα!!!! Πάντως όποια έγγυος είδε τη χθεσινή εκπομπή δεν τη βλέπω να γεννάει σε Νοσοκομείο.

Θαυμάσιο το αφιέρωμα στον Michael Jackson


Σήμερα είδαμε στο Mega ένα θαυμάσιο αφιέρωμα για τον Michael Jackson, πρώτα την ταινία Μan in the Mirror και μετά το αφιέρωμα στη μουσική του διαδρομή μέχρι το 2001. Ο θάνατος του αποτελεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου για τη μουσική, και αναμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο ποπ καλλιτέχνη παγκοσμίως στην ιστορία της μουσικής. Η συνταρακτική αγάπη του κόσμου όπως εκφράζεται ακόμα και σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους διαφόρων ηλικιών δείχνει ότι η πεποίθηση ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλοτριώσει τους ανθρώπους είναι λάθος. Ο Jacko για πολλούς από εμάς είναι τα νιάτα μας, και τα τραγούδια του είναι δεμένα με τις αναμνήσεις μας. Ο θάνατος του απασχόλησε και θα απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα πολύ κόσμο, που τον αγάπησε και εξακολουθεί να τον λατρεύει ως τον μοναδικό βασιλιά της μουσικής.Τα ρεπορτάζ τα σχετικά με την παρενόχληση παιδιών ακόμα και σε αυτή τη φάση είναι κάτι άσχημο για όλους όσους τον λατρεύουν, και μας κάνει να νιώθουμε πόσο πολύ πόνεσε όλα αυτά τα χρόνια με το διασυρμό του, και μας κάνει να τον συμπονούμε ακόμα περισσότερο για τον άδικο θάνατο του.

12/07/2009

Η χρυσή κότα και άλλα διηγήματα
Σήμερα είναι μία υπέροχη Κυριακή, έχει βρέξει και ο αέρας είναι φρέσκος και η γη ευωδιάζει! Είπα λοιπόν να ασχοληθώ με ελαφρύ τρόπο με ένα θέμα που δεν είναι ελαφρύ. Το θέμα της χρυσής κότας. Πριν από καμιά δεκαριά μέρες ένας φίλος μου είπε:"Eσύ Ειρήνη τώρα βρήκες την χρυσή κότα, χαζή είσαι να την αφήσεις;" αναφερόμενος στα ιατρικά περιοδικά που εκδίδω. Αν και η εταιρεία αυτή έχει 2 χρόνια ζωή και τα κέρδη ακόμα τα περιμένω, καθώς ότι βγαίνει πάει στα έξοδα, πραγματικά η εταιρεία "σκίζει" σε επιστημονικό επίπεδο, έχει μεγάλη επιτυχία αφού ξεκίνησε από ένα μικρό σπιτάκι σε γειτονιά των Συκεών Θεσσαλονίκης, και δέχεται το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση 96 χωρών. Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Όμως δεν δέχομαι ότι έχω βρει κάποια χρυσή κότα. Καθώς, νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο άτομο που θα δούλευε από τον Μάιο του 2007 όλη μέρα κάθε μέρα χωρίς διακοπή. Θέλω να πω ότι δυνητικά όλοι μας θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγάλες επιτυχίες εάν δουλεύαμε πάρα πολύ σκληρά- ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ- σε ένα τομέα που η επιπλέον εργασία μας θα μπορούσε να αναγνωριστεί και όχι να διοχετευθεί στις τσέπες και τα βιογραφικά άλλων που μας εκμεταλεύονται!!!!. Αρα τελικά η χρυσή κότα είναι ο εαυτός μας ο ίδιος και το να παίξουμε μπάλα σε ένα τομέα όπου μπορεί η προσπάθεια μας να αποδώσει καρπούς αντίστοιχους με την προσπάθεια μας ( πως είναι το ΕΣΥ και το Πανεπιστήμιο; ακριβώς το αντίθετο ένα πράγμα!!!).Κάποιοι που μετά την ίδρυση της εταιρείας μου ίδρυσαν περιοδικά καρμπόν απέτυχαν παταγωδώς γιατί αφιέρωσαν ψίχουλα χρόνου, από τον ελεύθερο χρόνο τους μετά την εργασία τους, την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα εγκατέλειπαν για χάρη ενός περιοδικού.... Παιδιά μην εκτίθεστε, αυτές οι δουλειές είναι σαν φύλαξη νεογέννητου με πρόβλημα. Δεν μπορείς να τις αφήσεις ούτε λεπτό. Άρα η θεωρία περί χρυσές κότες, είναι άστοχη, αφού η ειδοποιός διαφορά δεν είναι το καράβι που μπορείς να το ξεπατικώσεις στη μορφή του, αλλά ο καπετάνιος ( βλέπε η αληθινή χρυσή κότα).
Και παίρνω την ευκαιρία να αναφερθώ και σε 2 άλλα πραγματάκια. Όταν ιδρύθηκε το περιοδικό ονομάστηκε International Journal of Medicine, έλαβα ένα υβριστικό γράμμα από έναν Αγγλο που εκδίδει εδώ και αρκετά χρόνια ένα άγνωστο σε πολλούς περιοδικό με τίτλο International Journal of Medicine. Το περιοδικό αυτό γράφεται από Άγγλους γενικής ιατρικής κατά κύριο λόγο, και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν. Εγώ δεν γνώριζα την υπαρξη του περιοδικού αυτού, και έσπευσα να διορθώσω το όνομα του περιοδικού με ριζικό τρόπο σε Archives: the International Journal of Medicine, ενώ θα μπορούσα να κάνω την γνωστή "γκέλα" και να το ονομάσω The International Journal of Medicine, αφού ένα Τhe ήταν υπερ-αρκετή διαφορά. Aυτό που είχα την πρόθεση να πω στον Άγγλο και τελικά κατάφερα εμπράκτως να πω ήταν ότι σημασία εχει τι περιοδικό θα βγάλεις και όχι πως το λένε. Πράγματι, το Archives έχει μεγάλη επιτυχία, και αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά των ανθρώπων που το στηρίζουν και το εκπροσωπούν. Έχει μπει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό βάσεων δεδομένων από το περιοδικό του Hνωμένου Βασιλείου, το οποίο αριθμεί και καμιά δεκαετία πίσω του. Πρόσφατα μάλιστα το ARCHIVES εγκρίθηκε απο την διεθνή εταιρεία CABI με έδρα την Οξφόρδη, της οποίας η επιτροπή το χαρακτήρισε "υψηλής επιστημονικής στάθμης, επίκαιρο, και σημαντικό, αλλά και γεωγραφικά εξαπλωμένο σε παγκόσμια βάση". Νομίζω ότι πλέον το στοίχημα με τους Άγγλους που θεώρησαν ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να βγάλει τέτοιο περιοδικό, έχει λήξει με επιτυχία. Το ίδιο αφορά και την τρομοκρατία που προσπάθησαν να μου επιβάλλουν διάφοροι Έλληνες καθηγητές και απεσταλμένοι τους που με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι "χωρίς τους Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου σύντομα θα κλείσεις το περιοδικό,αφού εσύ δεν είσαι καθηγήτρια Πανεπιστημίου".Η απάντηση μου σε αυτό, όσο αφορά πολλούς, είναι ότι δεν μπορεί πχ. ένα Βιολόγος Πανεπιστημιακός, με 4 χρόνια σπουδές να μου την πει, επειδή έκανε ένα διδακτορικό, διότι ένας γιατρός με τίτλο ειδικότητας έχει σπουδάσει 12 χρόνια ( 6 χρόνια Ιατρική και 6 χρόνια ειδικότητα), άρα είναι εμφανέστατα ανώτερος επιστημονικά. Όσο αφορά για το πως γίνονται τα διδακτορικά στην Ελλάδα και γιατί τα παιδιά των καθηγητών στα 26 τους έχουν ήδη τελειώσει το διδακτορικό ενώ άλλοι φθάνουν 40 και ακόμα εκλιπαρούν για το ξεκινήσουν, επειδή δεν είναι γνωστοί κανενός- τα ξέρουμε φθάνει.
Μάλιστα ένας με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να πάω εγώ στην Αθήνα να τους υποβάλλω τα σέβη μου για να συνεργαστούμε. Δηλ. να πάω εγώ στην Αθήνα με δικά μου έξοδα για να τους τυπώνω τις εργασίες τους δωρεάν με αντάλλαγμα να έχω την εύνοια τους ( ασφαλώς δεν πήγα διότι τους έχω γραμμένους).Φαίνεται ότι και χωρίς τους καθηγητές Πανεπιστημίου ( κοινώς παιδιά καθηγητών της προηγούμενης γενιάς) το περιοδικό μπορεί και δουλεύει μία χαρούλα. Μάλιστα το ίδιο έκαναν αρκετοί καθηγητές, δηλ. έβαλαν τους παρατρεχάμενους είτε να με πάρουν να με κοροιδέψουν είτε να με πάρουν να μου πουν να πάω επίσκεψη στα γραφεία τους για να τους παρακαλέσω να καταθέσουν εργασία. Δηλ. πήραν τηλέφωνο για να με καλέσουν να πάω στο γραφείο τους να τους παρακαλέσω ( αν αυτό δεν είναι απόδειξη πόσο ψυχικά ασθενείς είναι τότε για τι μιλάμε; Δηλ. αυτοί που έχουνε στείλει εργασίες από το John Hopkins University χωρίς καν να λάβουν ένα Call for Papers, πρέπει αν είναι κατώτεροι τους στην τελική ανάλυση!!!).
Άρα όσοι ονειρεύονται χρυσές κότες, μάλλον θα πρέπει να βρουν μέσα τους τη δική τους χρυσή κότα, που σημαίνει σκληρή δουλειά, αγάπη για το αντικείμενο σου, γνώσεις και ικανότητα, αλλά και δουλειά που να σου επιτρέπει να αναπτύξεις το ταλέντο σου και να μην σου κλέβουν τους καρπούς των κόπων σου άλλοι, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές δουλειές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αντικίνητρο για εργασία, από το να μην επιβραβεύεται ο ζήλος, και να σου κλέβουν τους καρπούς των κόπων σου. Ίσως ειναι περιττο να πω πόσες επιστημονικές εργασίες ολόκληρες μου έχουν κλέψει στο παρελθόν οι Διευθυντές μου, βάζοντας με τέταρτο όνομα στις δικές μου εργασίες.. Δεν θέλεις να δημιουργήσεις όταν δουλεύεις και καρπώνονται άλλοι τους κόπους σου. Είναι φυσικό. Γι αυτό μην ψάχνετε τη χρυσή κότα εκεί που δεν υπάρχει ή εκεί που δεν μπορεί να ζήσει. Η χρυσή κότα είναι μέσα μας, αλλά δεν μπορεί να εμφανισθεί παρά σε ελάχιστες εργασίες και πολύ σπάνια σε εξαρτημένη εργασία. Eπίσης ένας τεμπέλης που έχει moto του πως να εκμεταλλευθεί τους άλλους δεν μπορεί παρά να κυνηγήσει άλλες χρυσές κότες, αφού ο ίδιος είναι τσίγγος. Είχα μία φίλη παλιά αυτής της ποιότητας, η οποία και αποχώρησε από τη ζωή μου αφού αυτή και ο άντρας της εμπλούτισαν το βιογραφικό τους με 250 εργασίες...και αφού βεβαιώθηκε ότι είχα συχαθεί πλέον να της διορθώνω τα απερίγραπτα γραπτά της. Είχαν βρει τη χρυσή κότα!!!